Aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie pentru a te decide asupra unei destinatii ideale pentru tine... de restul ne ocupam noi!

Sejururi balneareBaile Felix nou
 

5 motive sa vizitezi Targu Jiu

5 motive sa vizitezi Targu Jiu 19.02.2016 | Turist in Romania

Capitala judetului Gorj, Targu Jiu este unul dintre principalele orase ale regiunii istorice Oltenia. Situat pe malul raului Jiu, orasul are o istorie care coboara pana la 1400, data la care a fost pentru prima data atestat documentar de catre Mircea cel Batran. Orasul din inima Olteniei este locul de bastina a numeroase personalitati din Romania. Constantin Brancusi, Ecaterina Teodoroiu sau Tudor Vladimirescu sunt doar cateva personalitati marcante care au vazut pentru prima data lumina zilei in Targu Jiu. Te invitam sa descoperi minunatul oras de pe malul raului Jiu.

Ansamblul monumental Calea Eroilor

Coloana Infinitului

Sursa

Cel mai reprezentativ obiectiv turistic din Targu Jiu este Ansamblul monumental inchinat eroilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial. Format din trei componente monumentale, respectiv Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Fara Sfarsit, acesta a fost proiectat si realizat de Constantin Brancusi. Cele trei piese monumentale sunt dispuse pe aceeasi axa, cu orientare de la apus spre rasarit. Dar sa le luam pe rand.

Masa Tacerii

Sursa

Masa Tacerii este o lucrare realizata din calcar si simbolizeaza masa de dinaintea confruntarii. Cele 12 scaune care inconjoara masa au forma unei clepsidre. Poarta Sarutului este construita din travertin si are forma unui arc de triumf. A fost construita pentru a simboliza triumful vietii asupra mortii. Cea din urma componenta, Coloana Infinitului simbolizeaza inaltarea la cer. Cu o inaltime de peste 29 de metri, monumentul este compus din 15 moduli octaedrici si este dedicat soldatilor romani din Primul Razboi Mondial.

Casa Memoriala Ecaterina Teodoroiu

Casa memoriala Ecaterina Teodoroiu

Sursa

Cu totii am facut cunostinta in manualele de istorie cu eroina din Primul Razboi Mondial, Ecaterina Teodoroiu. Tanara Catalina a dat dovada de curaj ca nimeni altcineva in timpul bataliilor de pe fronturile Primului Razboi Mondial. Eroina a fost rapusa de un glont, in timp ce se afla in fruntea plutonului sau, in luptele de la Marasesti, din august 1917. Ecaterina Teodoroiu a vazut lumina zilei in apropiere de Targu Jiu, la Vadeni. In semn de omagiu, in 1938, la Vadeni, micuta casa construita in 1884 a fost amenajata si ulterior a primit statutul de Casa memoriala a Ecaterinei Teodoroiu.

Muzeul de Istorie si Arheologie "Alexandru Stefulescu"

Muzeu tg jiu

Sursa

Muzeului Gorjului a fost infiintat la sfarsitul secolului al XIX-lea in urma eforturilor unor oameni de cultura care si-au dorit ridicarea spiritualitatii gorjene. Unul dintre acestia este Alexandru Stefulescu, cel al carui nume il poarta institutia de cultura. Pe simezele Muzeului de Istorie sunt expuse numeroase materiale care dateaza din paleolitic, neolitic, din epoca bronzului, perioada dacica, daco-romana, precum si documente din timpul primelor formatiuni statale, dar si din perioada moderna.

Muzeul de Arta Targu Jiu

Muzeul de arta Tg Jiu

Sursa

La mica distanta de cunoscutul ansamblu monumental realizat de Constantin Brancusi se afla Muzeul de Arta al orasului Targu Jiu. Cladirea muzeului este situata in Parcul Central si adaposteste numeroase colectii de pictura, sculptura si icoane romanesti vechi, cu o valoare artistica deosebita. De asemenea, Muzeul de Arta ofera vizitatorilor si tablouri care poarta semnatura unor cunoscuti pictori romani, printre care Vasile Blendea si Iosif Keber, Alexandru Ciucurencu si Corneliu Baba. O vizita la Muzeul de Arta Targu Jiu este o adevarata incursiune in universul artei romanesti vechi si contemporane.

Casa Muzeu "Constantin Brancusi"

Hobita

Sursa

La cativa kilometri distanta de Tg Jiu se afla locul natal al marelui sculptor roman Constantin Brancusi. Satul Hobita se situeaza pe drumul ce leaga capitala Gorjului de localitatea Tismana si este o straveche asezare, care, in documentele vremii, figureaza ca leagan al mesterilor in cioplitul lemnului. Pe una dintre ulitele satului se gaseste casa in care s-a nascut Constantin Brancusi, strajuita de o poarta din lemn. Obiectivul turistic Casa Memoriala Brancusi nu este de fapt locul in care s-a nascut sculptorul. Adevarata casa a lui Brancusi se afla la o suta de metri distanta, doar ca din constructia veche nu au mai ramas decat niste barne care stau sa cada.

Targu Jiu nu a excelat niciodata la capitolul turism. Chiar si asa, capitala Gorjului este un loc cu o puternica incarcatura istorica si spirituala, iar obiectivele turistice isi asteapta cu caldura vizitatorii. Tu ce alte obiective turistice din Tg Jiu ai adauga pe lista?

Ce parere ai?

Daca ti-a placut articolul zi-le si prietenilor tai despre el

 

 
 
x

TuristCenter.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >