Aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie pentru a te decide asupra unei destinatii ideale pentru tine... de restul ne ocupam noi!

Relaxare la Stana de ValeCITY BREAK
 

8 castele ca in povesti din Romania

8 castele ca in povesti din Romania 26.02.2016 | Turist in Romania

Romania este o tara frumoasa si din punct de vedere arhitectural. De-a lungul secolelor, domnitorii care s-au perindat la conducerea tarii, nobilii si grofii si-au construit locuinte pe masura rangului lor. Astfel, in patrimoniul nostru cultural si istoric s-au pastrat peste secole resedintele acestora. Chiar daca nu poate concura cu Marea Britanie, Franta sau Spania, Romania se poate mandri cu castele si palate cu o arhitectura exceptionala. Iata mai jos o lista cu castele ca in povesti din Romania pe care trebuie sa le vizitezi cel putin o data in viata.

Castelul Purgly, Sofronea

Castelul Purgly

Sursa

Un castel de mici dimensiuni, dar de o frumusete iesita din comun. Asa este deschis Castelul Purgly de la Sofronea, de catre vizitatorii sai. Construit la finele secolului al XVIII-lea si mentionat pentru prima data in documente in 1889, Castelul Purgly a fost proprietate a Baronului Janos Purgly. Structura si aspectul initial al cladirii au fost modificate de vechiul proprietar, baronul aducand-o in stadiul in care este acum. In ultimul secol, castelul a deservit drept sediu pentru diferite institutii, iar dupa Revolutie si-a gasit un nou stapan. Aflat in stare avansata de deteriorare Castelul Purgly a suferit un amplu proces de reabilitare. Dupa o investitie de aproximativ 2,5 milioane de euro, monumentul istoric a fost readus la viata si transformat in strand termal, devenind in prezent una dintre cele mai reputate locatii pentru bai termale din Romania.

Castelul Kendeffy, Santamaria-Orlea

Castelul Kendeffy

Sursa

Castelul Kandeffy este o constructie locala impresionanta, situata in inima Tarii Hategului, comuna Santamarie-Orlea din judetul Hunedoara. Monumentul istoric a apartinut familiei nobiliare Kendeffy si a fost finalizat in 1782. In 1964, in timpul regimului comunist, la fel ca multe alte cladiri importante din tara, Castelul Kendeffy a fost nationalizat si transformat in hotel, in administrarea autoritatilor judetene. Familia Kendeffy nu a avut copii, astfel ca toata averea a fost lasata mostenire fiicei fratelui proprietarului. Dupa revolutie Castelul Kendeffy a fost retrocedat mostenitorilor de drept, iar in prezent acesta inca mai functioneaza ca si hotel.

Castelul Sükösd-Bethlen, Racos

Castelul Bethlen Racos

Sursa

Una dintre multele constructii care au facut parte din averea familiei Bethlen este Castelul Sükösd-Bethlen din comuna Racos, judetul Brasov. Acesta a fost construit in anul 1625, in stil renascentist, si a deservit drept resedinta a contelui Sükösd. Monumentul istoric a fost grav avariat in timpul Rascoalei din 1848, cand a ars din temelii. Dupa incendiu, ramasitele castelului nu au mai fost reconditionate, iar procesul de degradare a continuat si in perioada comunismului cand edificiul a deservit drept sediu al CAP. La scurt timp dupa Revolutie, comunitatea din Racos a demarat o actiune de strangere de fonduri pentru reabilitarea Castelului Bethlen. In prezent acesta se afla in administrarea unei familii din sat, iar vizitarea acestuia se face pe raspunderea turistilor.

Castelul Karolyi, Carei

Castelul Karolyi

Sursa

Castelul Karolyi a fost resedinta familiei Karolyi. Edificiul dateaza din secol al XV-lea, insa de-a lungul istoriei a suferit modificari majore. Dupa un secol de la construire, Castelul Karolyi din Carei devine un punct strategic de aparare in luptele impotriva invaziei turcesti. Este momentul in care castelul este consolidat cu un zid de piatra si santuri de aparare. La sfarsitul secolului al XIX-lea Castelul Karolyi sufera din nou modifcari, iar la initiativa lui Karolyi Istvan este reabilitat si primeste cateva elemente de arhitectura medievala. In prezent castelul este deschis publicului si functioneaza ca spatiu expozitional.

Palatul Culturii din Iasi

Palatul Culturii Iasi

Sursa

Palatul Culturii din Iasi este cea mai importanta cladire din capitala Moldovei. Construit in perioada 1906-1925, dupa planurile arhitectul roman I.D. Berindei, Platul Culturii din Iasi nu are o istorie atat de lunga precum castelele din Transilvania, dar a fost ridicat peste ruinele unei cetati medievale. Edificiul a fost construit in still neogotic si ar fi trebuit sa deserveasca drept Palat de Justitie. Constructia este cu adevarat impresionanta, atat in interior cat si in exterior. Incepand cu 1955, Palatul primeste o noua destinatie, cea de Centru Cultural si deserveste drept sediu pentru numeroase institutii de cultura.

Castelul Peles

Castelul Peles

Castelul Peles este una dintre cele mai frumoase astfel de constructii din regiunea balcanica. Construit ca si loc de relaxare pentru familia regala a Romaniei, Peles impresioneaza prin luxul, eleganta si detaliile arhitecturale. Vitraliile impresionante, statuile din marmura precum si artefactele si exponatele de valoare care "imbraca" interioarele edificiului creeaza un ambient luxos. Castelul Peles este si unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Romania. Salonul Florentin, Sala Maura, Salile de arme, Sala de Teatru, Sala Coloanelor, Sala de Consilii, Salonul Turcesc, Sufrageria, Cabinetul de Lucru, cat si Sala de Concerte sunt deschise publicului.

Castelul Corvinilor din Hunedoara

Castelul corvinilor

Cea mai importanta constructie in stil gotic din Trasilvania se afla in municipiul Hunedoara. Castelul Crovinilor este unul dintre cele mai frumoase si in acelasi timp infricosatoare constructii din tara, fiind mereu prezent in topurile celor mai frumoase castele din Europa. Construit in secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, Castelul Corvinilor este si locul in care a fost intemnitat Vlad Tepes. Legenda spune ca transformarea domnitorului roman in vampir s-ar fi petrecut in temnita din subsolurile Castelului din Hunedoara. Monumentul istoric este vizitat anual de zeci de mii de turisti si uneori deserveste ca platou de filmare pentru reclame sau lungmetraje.

Castelul Bran

Castelul Bran

Constructie emblematica pentru Romania si cea mai cunoscuta peste hotare, Castelul Bran este locul infricosator din romanul lui Bram Stocker, care deservea drept resedinta Contelui Dracula. In realitate, Castelul Bran a fost construit din ordinul regelui Ludovic I al Ungariei pentru sasii din zona Brasovului. Initial, castelul a fost o cetate militara de aparare, iar dupa modificari succesive, in 1920, intra in proprietatea Reginei Maria si este din nou restaurat. In timpul regimului comunist Castelul Bran a fost nationalizat. In prezent acesta a revenit in proprietatea mostenitorilor sai de drept si functioneaza ca si muzeu.

Tu ce castele din Romania ai vizitat?

Ce parere ai?

Daca ti-a placut articolul zi-le si prietenilor tai despre el

 

 
 
x

TuristCenter.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >