Aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie pentru a te decide asupra unei destinatii ideale pentru tine... de restul ne ocupam noi!

Baile Felix nouCITY BREAK
 

Cele 6 situri pe care ni le-au lasat mostenire dacii

Cele 6 situri pe care ni le-au lasat mostenire dacii 26.12.2016 | Turist in Romania

Pe langa o istorie bogata, plina de invataminte, dacii au lasat in urma lor 6 situri mostenire, care atesta prezenta lor pe suprafata tarii noastre. Aceste locatii sunt fascinante si noi iti recomandam sa le vizitezi cand ai ocazia. Toate sunt incluse in patrimoniul UNESCO datorita importantei istorice. Iata unde le poti gasi si care sunt semnificatiile lor:

Cetatea de la Capalna

Spre deosebire de celelalte cetati dacice cu caracter civil, Cetatea de la Capalna a avut un caracter militar. Amplasarea acestei cetati pe dealul Gargalau le conferea dacilor avantaj in fata potentialilor atacatori. Dacii au folosit intotdeauna formele de relief in lupta cu atacatorii: atat pentru a observa totul, cat si pentru aparare, in lupte. Sapaturile arheologice din aceasta zona au scos la iveala o multitudine de obiecte care confera informatii despre viata locuitorilor cetatii, iar oamenii au inceput sa vina in zona Cetatii de la Capalna pentru "a cauta comori". 

Sarmisegetusa Regia

Sarmisegetusa Regia, adica cea regeasca, a fost, inaintea inceperii razboiului cu romanii, cel mai important centru militar, religios si politic al statului dac, un fel de capitala. Aceste ruine sunt extrem de valoroase pentru istorici, asa ca au fost incluse in patrimoniul mondial UNESCO. Ramasite ale sitului arheologic Sarmizegetusa se pot gasi in satul Gradistea Muncelului, din judetul Hunedoara

Sursa

Piatra Rosie de la Luncani

La vest de Sarmisegetusa este ridicata cetatea Piatra Rosie, in Luncani. Chiar in varful unei stanci impunatoare de calcar, acesta este inca unul din siturile lasate in urma de daci. Intre ruinele din Luncani se disting clar 5 turnuri si o poarta, construite pentru a apara pe flancul vestic cetatea de la Sarmisegetusa. Aici, arheologii au gasit o sabie din fier, invelisul unui scut si un candelabru de bronz din acea perioada care reintaresc si confirma ideea ca atat obiectele, cat si cetatea au apartinut dacilor. Din pacate, atat a putut fi gasit si conservat deoarece Cetatea Piatra Rosie a fost distrusa aproape in totalitate de romani in anul 106.

Sursa

Cetatea dacica de la Banita

Ca toate cetatile dacice, Cetatea Dacica Banita a fost distrusa de catre romani. Aceasta cetate, impreuna cu cea de la Piatra Rosie si castrul roman formeaza un triunghi dreptunghic perfect. Ruinele acestei cetati au fost descoperite in 1868, cand se lucra la constructia caii ferate Simeria-Petrosani. Turistii care viziteaza aceasta cetate pot vizita si Pestera Bolii, un loc plin de legende, care a castigat popularitate in ultimii ani.

Cetatea dacica Costesti-Blidaru

Spre deosebire de Sarmisegetusa, cetatea de la Costesti-Blidaru a fost construita dupa inceperea razboiului cu romanii. Cetatea a fost construita chiar pentru a apara poporul si capitala daca impotriva cuceririi romane. Cetatea este construita intr-un mod extrem de complex, avand nu mai putin de 6 tunuri. Complexul de aparare Costesti-Blidaru este de fapt compus din doua cetati, unite intre ele. Din punct de vedere arhitectural, aceasta este extrem de eficienta si de inteligent construita: cei ce invadau cetatea puteau folosi un singur punct de intrare. Astfel, lupta era tinuta sub control intr-un singur punct.

Sursa

Cetatea dacica Fetele Albe

Cetatea Fetele Albe, conform scrierilor istoricilor, era de fapt un cartier al orasului Sarmizegetusa Regia. Din 102, si pana in 106 insa, este intr-o continua degradare din cauza razboiului cu romanii.  Astazi putem distinge ruinele unor locuinte, temple si a unui sistem de captare a apei prin conducte. Ruinele cetatii Fetele Albe sunt inconjurate de o zona de padure despre care localnicii spun ca este bantuita. Datorita acestei legende si a ruinelor templelor de la Fetele Albe, unde se aduceau jertfe zeului Zamolxis, turistilor nu le este recomandat sa se afle in padure dupa lasarea soarelui.

Tu ai vizitat aceste cetati?

Ce parere ai?

Daca ti-a placut articolul zi-le si prietenilor tai despre el

 

 
 
x

TuristCenter.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >