Aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie pentru a te decide asupra unei destinatii ideale pentru tine... de restul ne ocupam noi!

Sejururi balneareCITY BREAK
 

Cladirile-simbol ale Romaniei importante pentru istoria si cultura noastra

Cladirile-simbol ale Romaniei importante pentru istoria si cultura noastra 19.07.2016 | Turist in Romania

Romania se mandreste cu o arhitectura minunata ce oglindeste istoria si cultura natiunii noastre. De la primele fortificatii dacice si romane, la cetati semete si castele impresionante, istoria Romaniei se poate vedea pe peretii cladirilor-simbol care au fost martore la momentele cheie din trecutul nostru. Noi iti prezentam cele mai frumoase astfel de cladiri care au un rol important pentru istoria si cultura noastra.

Casa Poporului din Bucuresti

Casa Poporului din Bucuresti

Cel mai faimos edificiu din Romania, Casa Poporului are un trecut tumultos, legat de o perioada dificila din istoria tarii noastre. Constructia acestei cladiri impresionante a inceput in 1983, la ordinele lui Nicolae Ceausescu, si a fost finalizata abia 14 ani mai tarziu. Casa Poporului din Bucuresti a intrat in Cartea Recordurilor fiind a doua cea mai mare cladire administrativa dupa Pentagon, dar si cea mai scumpa cladire administrativa si cea mai grea cladire din lume. Realizata in stil neoclasic, exclusiv din materiale romanesti, impunatorul edificiu are nu mai putin de 1.100 de incaperi, 4 restaurante, 3 biblioteci si o sala de concerte. Cladirea, cunsocuta si sub numele de Palatul Parlamentului, poate fi vizitata partial doar impreuna cu un ghid.

Castelul Peles din Sinaia

Castelul Peles din Sinaia

Unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, Pelesul este un alt simbol important al Romaniei. Finalizat in 1914, Castelul Peles este fosta resedinta de vara regala, iar in prezent functioneaza ca muzeu. Superba cladire a fost ridicata la dorinta regelui Carol I si se mandreste cu 160 de incaperi si mai multe scari interioare frumos decorate. Castelul are o uzina electrica proprie, fiind primul castel electrificat din Europa. Cei care vor sa exploreze aceasta cladire minunata pot vizita Dormitorul regal in care se afla un candelabru din cristal de Boemia, Apartamentul Imperial, Biblioteca regala in care se afla carti rare, unele gravate cu litere de aur, si o sumedenie de alte saloane si sali decorate cu obiecte unicat.

Catedrala Incoronarii din Alba Iulia

Catedrala Incoronarii din Alba Iulia

Alba Iulia este cunoscuta pentru Cetatea Alba Carolina care se afla chiar in centrul orasului. Aici vei gasi una dintre cele mai importante catedrale din Romania – Catedrala Incoronarii. Realizata cu sprijinul Casei Regale, in acest minunat lacas a avut loc, in 1922, ceremonia de incoronare a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria ca suverani ai Romaniei. Catedrala in stil bizantin a fost inspirata de stilul Bisericii Domnesti din Targoviste, iar in interior se afla portretele suveranilor Romaniei Mari.

Cazinoul din Constanta

Cazinoul din Constanta

O adevarata bijuterie arhitectonica, cladirea Cazinoului din Constanta si-a pierdut din lustru odata cu trecerea anilor si, din pacate, in prezent se afla intr-o stare avansata de degradare. Totusi, inca mai poti observa elementele minunate care au facut din acest edificiu unul dintre cele mai frumoase din Romania. Realizat in stil Art Nouveau, in 1910, Cazinoul din Constanta a fost reconstruit si modificat de mai multe ori, ultimele lucrari de modernizare avand loc in 1937.

Manastirea Voronet din Bucovina

Manastirea Voronet din Bucovina

Romania se mandreste cu o sumedenie de biserici si manastiri de o frumusete rara. Totusi, niciuna nu se compara cu Manastirea Voronet din judetul Suceava. Supranumita si “Capela Sixtina a Estului”, acest lacas de cult vechi de peste cinci secole este una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Stefan cel Mare. Manastirea Voronet nu impresioneaza prin proportii sau cu un stil arhitectonic deosebit. In schimb, frescele de pe peretii cladirii sunt unicate. Picturile din interior dateaza in mare parte de pe vremea lui Stefan cel Mare, in timp ce frescele de pe exteriorul bisericii au fost realizate la inceputul secolului al XV-lea. Acestea din urma se disting prin coloritul viu in care predomina o nuanta de albastru speciala care a primit numele de "albastru de Voronet".

Castelul Corvinilor din Hunedoara

Castelul Corvinilor din Hunedoara

Construit in secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, Castelul Corvinilor a fost desemnat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. Un adevarat monument de arhitectura gotica, acest castel medieval impunator are o sumedenie de turnuri, turnulete si fatade bogat decorate. Cu o istorie atat de lunga, castelul este si subiectul a o multime de legende fascinate cu zmei si vrajitoare. In prezent Castelul Corvinilor este muzeu, fiind unul dintre cele mai vizitate din Romania.

Ateneul Roman din Bucuresti

Ateneul Roman din Bucuresti

Una dintre cele mai frumoase sali de concerte din Europa se afla in Bucuresti. Ateneul Roman de pe Calea Victoriei impresioneaza cu stilul sau eclectic, fiind unul dintre cele mai indragite edificii din Capitala. Finalizat in 1888 dupa planurile unui arhitect francez, Ateneul Roman a fost realizat in parte din bani donati de cetateni, sub sloganul "Dati un leu pentru Ateneu!", care a deveni ulterior faimos. Sala de concerte are un diametru de peste 28 m si o capacitate de aproape 800 de locuri. Fresca uriasa care se intinde deasupra lojelor este alcatuita din 25 de scene ce ilustreaza momente cheie din istoria Romaniei. Astazi, Ateneul Roman este sediul Filarmonicii "George Enescu".

Palatul Culturii din Iasi

Palatul Culturii din Iasi

Palatul Culturii din Iasi este mandria acestui oras, fiind totodata si una dintre cele mai impresionante palate din Romania. Inaugurat in 1926 de catre regele Ferdinand, palatul neogotic are aproape 300 de incaperi si nu mai putin de 128 de ferestre frumos decorate. De-a lungul timpului Palatul Culturii a avut mai multe functii. Daca initial a gazduit sediul tribunalului judetean, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial superba cladire a fost transformata in cazarma pentru trupele germane si apoi cele sovietice. Astazi, palatul gazduieste Complexul Muzeal National ”Moldova” si Biblioteca Municipala.

Opera Nationala Romana din Timisoara

Opera Nationala Romana din Timisoara

Cladirea Operei din Timisoara ocupa un rol important in constiinta poporului roman. Aflata in Piata Victoriei din Timisoara, aceasta cladire a fost finalizata in 1875, dar in urmatorii ani a fost devastata de doua incendii puternice. De-a lungul timpului edificul din centrul orasului de pe Bega a fost refacut si extins pana a ajuns la forma de astazi. Opera este faimoasa in special datorita faptului ca in 20 decembrie 1989, de la balconul sau, Timisoara a fost declarata ”primul oras liber din Romania”, marcandu-se astfel sfarsitul Revolutiei si prabusirea regimului comunist.

Tu ce alte cladiri-simbol pentru Romania ai adauga pe lista noastra?

Ce parere ai?

Daca ti-a placut articolul zi-le si prietenilor tai despre el

 

 
 
x

TuristCenter.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >