Aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie pentru a te decide asupra unei destinatii ideale pentru tine... de restul ne ocupam noi!

Relaxare la Stana de ValeSejururi balneare
 

Traditii de sarbatorile de iarna care inca se pastreaza in Romania

Traditii de sarbatorile de iarna care inca se pastreaza in Romania 01.12.2016 | Vacanta de iarna

Pentru cei care iubesc sarbatorile si perioadele festive, sentimentul de caldura sufleteasca, zapada si cadourile, sezonul sarbatorilor de iarna este perioada preferata din an. In afara traditiilor personale, in Romania oamenii inca mai urmeaza vechi traditii si obiceiuri in zilele sarbatorilor de iarna. Iata care sunt acestea in functie de zona:

Obiceiuri si traditii din Banat

In Banatul Montan, in Ajunul Craciunului focul din casa nu este stins deloc, nu doar din cauza frigului, ci si ca anul ce vine sa fie mai luminos si spornic. Tot in seara de Ajun, se asteapta colindatorii cu mere, nuci si rachie, pentru ca apoi in dimineata Craciunului sa vina si copiii mai mici. In Banat, colindatorii merg "cu Steaua", in prima zi de Craciun. Acest obicei aminteste de astrul care a anuntat locul nasterii lui Iisus. Se spune ca daca prima persoana care intra in casa de Craciun este barbat, vei avea noroc si bunastare tot anul.

Obiceiuri si traditii din Transilvania

In Transilvania, pregatirile pentru Craciun incep inca din 15 noiembrie, cand incepe postul Craciunului si se termina muncile agricole. Tot in Transilvania, in Ajunul Craciunului, colindatorii vin in alta ordine: intai sunt asteptati copii cei mai mici, apoi scolarii, iar seara este randul baietilor mai mari si adultilor. In Transilvania, unul dintre obiceiurile de Craciun este mersul "cu capra".

Sursa

Obiceiuri si traditii din Maramures

In Maramures, colindatul este putin mai diferit, colindatorii avand masti si obiceiul fiind numit "jocul mosilor". Nici in Maramures focul nu are voie sa se stinga, in noaptea de Craciun. Barbatul casei il va pazi pentru a se asigura de acest lucru, stand in fata lui pe o buturuga, numita si buturuga de Craciun. Nici lumina nu are voie sa fie stinsa, toata noaptea. Fiecare casa trebuie colindata, astfel grupurile de colindatori incep cat pot de devreme mersul cu colindul.

Sursa

Obiceiuri si traditii din Moldova

In Moldova, in ziua Ajunului, barbatii au grija sa inapoieze orice lucru luat cu imprumut pentru a putea avea noroc in anul ce vine. Femeile coc un colac in forma cifrei 8 de Ajun pentru a il afuma in primavara si pune intre coarnele boului care va ara pamantul, pentru prosperitate si o recolta bogata. In aceasta zona, colinda incepe de la cei mai importanti oameni ai comunitatii, cum ar fi preotul, invatatorul, primarul si apoi la rudele si familiile cu fete de maritat.

Sursa

Obiceiuri si traditii din Bucovina

In Bucovina se spune ca este un mare pacat ca o gospodarie sa aiba usa inchisa in seara Ajunului Craciunului, impreuna cu refuzul de a primi colindatorii, deoarece in credinta bucovineana, colindele se rostesc pentru a face diavolii sa dispara. In Bucovina copiii merg cu plugusorul mic, iar adultii cu plugusorul mare. In Bucovina, colindele pentru fetele de maritat au texte positive, chiar daca fata nu este draguta sau harnica. In seara de Craciun, toate sunt tratate la modul superlativ.

Sursa

Obiceiuri si traditii din Oltenia

In noaptea de Anul Nou, fetele nemaritate din Oltenia, legate la ochii vor lega o pangica pe al zecelea par din gard: a doua zi vor verifica parul pentru a primi informatii despre viitorul lor sot: daca parul este inalt si drept, viitorul sot va fi frumos, daca parul este scorojit, acesta va fi urat, iar daca parul este noduros, barbatul va fi bogat.

Traditii din toate zonele

In ziua de 6 decembrie se sarbatoreste Sfantul Nicolae, copiii asteptandu-l cu ghetele lustruite pentru a primi daruri sau o nuielusa.

De Craciun se impodobeste Bradul de Craciun cu decoratii cat mai festive si stralucitoare in asteptarea lui Mos Craciun.

In noaptea de Anul Nou, se spune ca e bine sa porti ceva rosu pentru noroc in dragoste si sa ai bani in buzunar pentru a avea castiguri tot anul.

Tot in preajma Craciunului, avem obiceiul vascului. Cei ce trec sub vasc trebuie sa se sarute pentru a avea urmasi, si sa rupa cate o bobita. 

Tu ce traditii urmezi pentru sarbatorile de iarna?

Ce parere ai?

Daca ti-a placut articolul zi-le si prietenilor tai despre el

 

 
 
x

TuristCenter.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >