Aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie pentru a te decide asupra unei destinatii ideale pentru tine... de restul ne ocupam noi!

CITY BREAKBaile Felix nou
 

Traditii romanesti de Anul Nou

Traditii romanesti de Anul Nou 23.12.2013 | Turist in Romania

Trecerea in noul an nu este numai un motiv de sarbatoare, ci si un moment in care se tine cont de o multime de traditii si de obiceiuri din cele mai vechi timpuri. Alaturi de numeroasele superstitii care s-au conturat de-a lungul anilor pentru noaptea de Revelion, cum ar fi pastrarea unor monezi in buzunar sau purtarea lenjeriei intime rosii, romanii au si o multime de alte obiceiuri traditionale dupa care se ghideaza in ultima zi din an.

Plugusorul

Plugusorul
Sursa

Plugusorul este probabil una dintre cele mai importante si mai usor de recunoscut traditii pentru Anul Nou. Aceasta forma de colindat se petrece de fapt in prima zi a anului. Atunci, tinerii flacai ai comunitatii merg in toate casele in care exista fete nemaritate, cu un plug decorat special de sarbatoare, pentru a ura, dar si pentru a satiriza cu ironie diversele metehne ale satului in general si in special ale familiei pe care o viziteaza la acel moment.

Jocurile cu masti

Jocurile cu masti
Sursa

Asemeni obiceiului colindatului cu capra de Craciun, de Anul Nou se practica alte ritualuri de colindat sub diverse masti, de asemenea de inspiratie animala. Ursul, capra si calul sunt de obicei personajele principale, care ies la colindat in ultima noapte a anului care se incheie, pentru a ura belsug si bunastare caselor colindate, dar si pentru a aduce buna dispozitie gazdelor si pentru a incepe asa cum se cuvine sarbatorirea noului an.

Superstitii de Anul Nou

Superstitii de Anul Nou
Sursa

Traditiile de Anul Nou includ si cateva superstitii. Acestea dicteaza anumite datini ce trebuiesc indeplinite obligatoriu in ultima zi din vechiul an sau in prima zi din noul an. Noaptea de Anul Nou trebuie sa fie cat mai zgomotoasa, pentru a alunga spiritele rele. De asemenea, tot pentru a tine raul deoparte, trebuie sa deschideti usa la miezul noptii. Alte superstitii dicteaza faptul ca nu trebuie aruncat nimic din casa in aceasta zi, nici nu trebuie taiat nimic cu foarfeca, nimic maturat si asa mai departe, pentru ca toate aceste gesturi semnifica aruncarea, taierea sau maturarea norocului.

Noaptea de Anul Nou si anul care vine

Noaptea de Anul Nou si anul care vine
Sursa

Traditiile romanesti indica si cateva similitudini intre Noaptea de Anul Nou si anul care vine. Pe baza ideii ca asa cum iti va fi in aceasta noapte, asa iti va fi in tot anul care vine, sunt indicate urmatoarele: sa nu ai datorii, sa nu te certi cu nimeni, sa nu plangi si asa mai departe. Trebuie de asemenea sa iei in considerare faptul ca asa cum ti-au fost musafirii de Anul Nou, bogati sau saraci, asa va fi tot anul, iar prima zi a noului an, in functie de vremea de afara, asa se anunta a fi si restul anului. Daca in prima zi e ger si cerul senin, atunci anul care vine va fi unul bun si bogat.

Acestea sunt cele mai importante traditii si obiceiuri de Revelion, dar nu sunt singurele. Ce alte traditii populare romanesti se mai pastreaza inca in zona ta?

 

Pentru sarbatori de neuitat, alege cea mai buna locatie in care sa-ti petreci Revelionul in acest an - vezi ofertele de Revelion 2014!

Ce parere ai?

Daca ti-a placut articolul zi-le si prietenilor tai despre el

 

 
 
x

TuristCenter.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >