Aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie pentru a te decide asupra unei destinatii ideale pentru tine... de restul ne ocupam noi!

Baile Felix nouCITY BREAK
 

Traditii romanesti de Craciun

Traditii romanesti de Craciun 16.12.2013 | Turist in Romania

Traditiile romanesti sunt cele care mentin spiritul de sarbatoare si cultura tarii noastre in preajma Craciunului. Desi aceste obiceiuri difera in functie de zonele tarii, multe dintre ele sunt comune si se mai respecta si astazi in mare parte. Chiar daca in multe regiuni predominant urbane, traditiile populare au disparut, in arealele rurale, in special in cele din zona Maramuresului, obiceiurile de Craciun se pastreaza inca.

Sarbatoarea de Ignat

Sarbatoarea de Ignat
Sursa

Sarbatoarea de Ignat are loc in data de 20 decembrie si este cea care porneste sirul lung de traditii ale sarbatorilor de iarna. Tot aceasta este ziua dedicata taierii porcului de Craciun in traditia populara, care se desfasoara de asemenea dupa anumite reguli speciale. Mai mult decat atat, cei care respecta aceasta traditie nu au voie sa faca altceva in aceasta zi decat sa se ocupe de taierea si de prepararea carnii.

Colindatul de Craciun

Colindatul de Craciun
Sursa

Colindatul de Craciun este una dintre cele mai populare traditii din tara noastra. Conform vechiului obicei, colindatul este o practica pentru un singur grup din comunitate, un grup special ales, care merge din casa in casa pentru a le face tuturor urari de sarbatori, pentru a canta si pentru a dansa. Cei care nu ii primesc pe colindatori in casele lor si nu le ofera daruri, vor primi reversul urarilor facute de acestia in anul ce urmeaza.

Impodobirea bradului de Craciun

Impodobirea bradului de Craciun
Sursa

Desi impodobirea bradului de Craciun a suferit oarecare transformari fata de obiceiul initial, se mentine in continuare ca una dintre cele mai importante traditii de sarbatori. In mod traditional, bradul este impodobit in Ajunul Craciunului (24 decembrie) cu covrigi si lumanari. Traditia a evoluat insa primind diferite influente occidentale, astfel ca acum impodobirea bradului este foarte diferita si are o mai mare legatura cu primirea cadourilor de la Mos Craciun decat cu traditia populara.

Sceneta Vicleimului

Sceneta Vicleimului
Sursa

Vicleimul este o traditie speciala a sarbatorilor de Craciun, care urmareste punerea in scena a povestii biblice despre nasterea lui Iisus. Participantii la sceneta sunt in principal copiii, care interpreteaza rolul lui Irod si al soldatilor sai de Vicleim si al celor trei magi. Acest obicei al vestirii nasterii lui Iisus a patruns in tara noastra prin Transilvania si s-a raspandit rapid si in celelalte regiuni ale Romaniei, fiind asociat ulterior si cu teatrul de papusi.

Colindatul cu capra

Colindatul cu capra
Sursa

Colindatul cu capra este un obicei special, ce are loc in fiecare zona a tarii in anumite zile ale sarbatorilor de Craciun. Un grup de flacai, dintre care unul este mascat in capra, merg din casa in casa cu colinda. Daca la inceput capra era singurul personaj, traditia a evoluat, iar acum putem vedea tot felul de masti, care creeaza o sceneta vesela si distractiva specifica pentru zilele se sarbatoare. Jocul caprei este menit sa aduca belsug si bogatie in gospodariile in care este practicat.

Acestea sunt cele mai importante traditii si obiceiuri de Craciun, dar nu sunt singurele. Ce alte traditii populare romanesti se mai pastreaza inca in zona ta?


Pentru sarbatori de neuitat, alege cea mai buna locatie in care sa-ti petreci Craciunul in acest an - vezi ofertele de Craciun 2013!

Ce parere ai?

Daca ti-a placut articolul zi-le si prietenilor tai despre el

 

 
 
x

TuristCenter.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >