Aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie pentru a te decide asupra unei destinatii ideale pentru tine... de restul ne ocupam noi!

Baile Felix nouCITY BREAK
 

Trasee montane la Stana de Vale

Trasee montane la Stana de Vale 23.10.2013 | Turist in Romania

Statiunea Stana de Vale se afla in inima Muntilor Apuseni, in Masivul Vladeasa si este un loc in care turistii pasionati de natura si de drumetii pot petrece o vacanta perfecta. Desi este o statiune modesta, Stana de Vale are foarte multe de oferit celor care o aleg ca destinatie de vacanta, in materie de atractii turistice naturale, care pot fi descoperite pe unul dintre numeroasele trasee montane. Cazarea in Stana de Vale se poate face la hotel sau intr-una dintre vilele de vacanta, zona din care se pot de asemenea incepe drumetiile. Iata care sunt cele mai importante trasee turistice de la Stana de Vale.

Traseul Stana de Vale – Cabana Meziad

Pestera Meziad

Sursa

Traseul Stana de Vale – Cabana Meziad este marcat cu simbolul triunghi albastru, se desfasoara pe 22km si dureaza 6 ½ ore. Drumul este accesibil pe tot parcursul anului si este compus din portiuni largi, dar si din zone mai salbatice si neamenajate. Finalul traseului se afla la Pestera Meziad, una dintre cele mai frumoase pesteri ale Apusenilor, recent reamenajata, care te farmeca de la inceput prin dimensiunea incredibila a boltei de intrare in pestera, pentru ca mai apoi sa-ti dezvaluie formatiuni interesante si colonii de lilieci.

De-a lungul traseului vei mai putea admira cateva locatii naturale deosebite. Primul loc este varful Dealului Ilie (1007m), de unde panorama este fascinanta. Dupa Poiana Voivodeasa, cararea parcurge un traseu mai salbatic pe marginea Vaii Iadului. Valea Sasa este de asemenea o locatie pitoreasca a traseului, caruia merita sa-i acorzi o atentie deosebita spre finalul drumetiei.

Traseul Stana de Vale – Cabana Padis

 Padis

Sursa

Traseul Stana de Vale – Cabana Padis este marcat cu simbolul banda rosie, se desfasoara pe 20km si dureaza 6 ½ ore. Traseul este accesibil pe tot parcursul anului, insa iarna numai pe schiuri, si leaga doua dintre cele mai importante baze turistice ale Apusenilor. Finalul traseului se afla la Cabana Padis, de unde vom putea admira largul Platou Padis, cu vaile si culmile sale spectaculoase. Din acest traseu pornesc si altele mai scurte, pentru a vizita cat mai multe minuni ale naturii din zona.

De-a lungul traseului exista cateva locatii care merita o atentie deosebita pentru frumusetea lor naturala. Poiana Baia Popii este prima care iti va iesi in cale cu un spatiu natural deschis, perfect pentru un prim popas si pentru un picnic. Drumul continua cu Varful Poieni si Saua Bohodei. Urmatoarea oprire o poti face la Varful Fantana Rece, unde se afla si izvorul cu acealsi nume.

Traseul Stana de Vale – Ciripa

 Cantonul Ciripa

Sursa

Traseul Stana de Vale – Ciripa este marcat cu simbolul cruce albastra, se desfasoara pe 6km si dureaza 2 ore. Drumul este usor accesibil pe tot parcursul anului si este ideal pentru cei care cauta o drumetie relaxanta si scurta. Cantonul Ciripa din Valea Draganului este finalul traseului, unde peisajul este de-a dreptul sublim. Aerul de munte curat si panorama naturala iti vor implini perfect excursia.

Primul obiectiv al traseului este Izvorul Minunilor care se afla in statiune si de la care porneste traseul. Urmeaza Aria Vulturilor, un loc deschis, perfect pentru un scurt popas si pentru a admira peisajele frumosului platou. In continuarea traseului, te vei mai putea bucura de privelisti ale crestei Buteasa-Birtei, ale Dealului Muncei si ale Poineii Munceilor.

Traseul Stana de Vale – Saritoarea Iedutului

Saritoarea Iedutului

Sursa

Traseul Stana de Vale – Saritoarea Iedutului este marcat cu simbolul punct albastru, se desfasoara pe 14km (dus-intors) si dureaza 5 ore. Drumul se face de la si cu intoarcere la Stana de Vale, trecand prin Valea Iedutului si pe la superba cascada cu acelasi nume. Cascada Saritoarea Iedutului trebuie admirata de la baza versantului, acolo unde se incheie curgerea sa, pentru o priveliste deosebita.

Primul obiectiv al traseului este Saua Baita, dupa care deja ajungem in zona de origine a Vaii Iedutului. Urmand firul vaii, peisajul natural devine din ce in ce mai interesant, fie ca trece prin zone stancoase, abrupte, fie ca trece prin desisuri sau prin luminisuri de padure. De la baza cascadei se mai poate admira si Valea Iadului, ce trece pe langa sosea.

Acestea sunt cele mai importante trasee ce pornesc de la Stana de Vale. Pe care dintre acestea le vei alege pentru urmatoarea drumetie in Apuseni?

Ce parere ai?

Daca ti-a placut articolul zi-le si prietenilor tai despre el

 

 
 
x

TuristCenter.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >