Aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie pentru a te decide asupra unei destinatii ideale pentru tine... de restul ne ocupam noi!

Baile Felix nouRelaxare la Stana de Vale
 

Viziteaza Pestera Ursilor

Viziteaza Pestera Ursilor 02.10.2013 | Turist in Romania

Pestera Ursilor este localizata in judetul Bihor, in apropiere de localitatea Chiscau. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute si cele mai vizitate pesteri din Romania, datorita amenajarii de inalta calitate si a spectacolului unic pe care il ofera turistilor. Farmecul Pesterii Ursilor este dat de formatiunile complexe de stalactite si stalagmite interioare, de formele pe care acestea le capata, dar si de scheletul ursului descoperit si reconstituit aici.

Istoria Pesterii Ursilor

Pestera Ursilor

Sursa

Pestera Ursilor a fost descoperita accidental in anul 1975, dupa o explozie provocata la cariera de marmura din Chiscau. Explorarea si amenajarea pentru turism a pesterii a durat 5 ani, aceasta fiind deschisa publicului in anul 1980. Studiile desfasurate aici au demonstrat faptul ca pestera a fost populata de ultimele exemplare ale ursului de caverna (Ursus spelaeus), ale carui ramasite au fost descoperite aici. Specia a disparut in urma cu aproximativ 15 000 de ani.

Prima coborare in pestera a avut loc in anul 1975. Atunci, minerul Traian Curta din Chiscau a explorat galeria de acces, pentru a putea stabili ce se afla sub locul dinamitat minier. A urmat o explorare speologica realizata de speologi amatori din grupul “Speodava” sin Stei, iar apoi Institutul de Speologie “Emil Racovita” si Muzeul Tarii Crisurilor s-au ocupat de amenajare pesterii in scopuri turistice.

Structura Pesterii Ursilor

Scheletul ursului din Pestera Ursilor

Sursa

Pestera Ursilor este structurata pe doua nivele, ce se intind de-a lungul a 1500m. Nivelul inferior, cu o lungime de 521m, este neamenajat, fiind declarat rezervatie stiintifica accesibila numai speologilor. Nivelul superior, cu o lungime de 488m, a fost amenajat in scopuri turistice si poate fi vizitat. Acesta este compus din 3 galerii: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racovita si Galeria Lumanarilor.

Galeria Oaselor este cea in care au fost descoperite cele mai multe fosile ale ursului de caverna, o parte din ele putand fi vazute de o parte si de alta a aleii amenajate pentru vizitare. Galeria Emil Racovita este cea mai lunga din pestera si in care pot fi vazute unele dintre cele mai spectaculoase formatiuni ale pesterii. Galeria Lumanarilor este cea prin care se face iesirea din pestera si care are un farmec deosebit datorita numarului mare de stalactite care se ridica la diverse inaltimi semanand cu niste lumanari.

De-a lungul acestor galerii si sali cu nume sugestive au fost descoperite si alte formatiuni calcaroase interesante, prezentate pe parcursul turului ghidat in functie de formele pe care le au si care le-au dat si urmatoarele denumiri: Lacul cu nuferi, Casuta Piticilor, Sfatul Batranilor, Racheta si asa mai departe.

Viziteaza Pestera Ursilor

Viziteaza Pestera Ursilor

Sursa

Vizitarea Pesterii Ursilor se face de marti pana duminica in intervalul orar 10:00-17:00, numai prin tururi cu ghid. Pestera este deschisa pe tot parcursul anului, iar temperatura este una constanta de 10˚C. Accesul in pestera se face contra unei taxe de 20lei pentru adulti si de 10lei pentru copii. Filmarea si fotografierea sunt de asemenea permise contra unei taxe. La iesirea din pestera se pot insa achizitiona materiale cu cele mai frumoase fotografii si filmari din Pestera Ursilor, dar si o serie de suveniuri specifice si produse naturale din zona Muntilor Apuseni.

Pestera Ursilor este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale tarii noastre, pentru ca este unica in Romania si in Europa. Amenajarea acesteia a facut posibila descoperirea catre public a unei minuni a naturii, care te va impresiona cu siguranta la fiecare pas.

In apropiere de Pestera Ursilor mai poti vizita si Muzeul Etnografic Horia si Aurel Flutur din Chiscau, Platoul Padis, Valea Sighisel si Stana de Vale, unde vei gasi si unitati de cazare pentru vacanta in Apuseni!

Ce parere ai?

Daca ti-a placut articolul zi-le si prietenilor tai despre el

 

 
 
x

TuristCenter.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >